
Foto: Anna Berndtson
Fire ganger i året inviterer Performance Art Stavanger en utøvende performancekunstner opp på loftet til Tou. Sammen med ordstyrer og publikum dykker vi ned i interessante og relevante tema innen performance og kunstnerens egen virksomhet, hvor samtalen vil vandre, og hva som skjer underveis er helt opp til de som deltar.
Performance kafé er et trivelig rom hvor utøvende performance kunstnere og andre interesserte inviteres til å komme sammen for gode samtaler og erfaringsutveksling. For å la seg engasjere og inspirere, under den vide paraply som er performance kunstens verden.
Denne gangen har vi gleden av å presentere Malin Arnedotter Bengtsson som kommer fra Stockholm for å gi oss et innblikk i hennes praksis og tanker.
Malin Arnedotter Bengtsson (1984) er født i Skåne, og har sitt virke i Stockholm og Norge, hvor hen også har en mastergrad fra Kunstakademiet - Institutt for samtidskunst i Bergen (2022).
Gjennom performance og skulpturelle verk jobber Malin multidisiplinært med inspirasjon hentet fra historier, fabler, teaterscener, film og arkitektur. Hen tar i bruk varierte materiale og teknikker, som glass, bronse, keramikk, tekstil og lateks, hvor skulpturene kan betraktes som props og narrativer med scenografisk attributter.
Hens animatroniske verk bruker bevegelse og interaksjon som kan minne om ytelser, som performative skulpturer. I verkene kan en finne tilsløringer, kostymer og masker som utfordrer etablerte strukturer og relasjoner mellom aktør, sted og publikum.
Malin initierer og jobber også i kollektive prosjekter som Ninjas of Bergen (Performancekollektiv, NO) og Kulturprofilerna (performance/punk band, SE). Hen kuraterer også utstillinger/prosjekter og sitter i styret for kunstnerkollektivet Best Before Kollektiv.
Bli med å ta en kopp, og bli med på praten!
Performance Kafé er et initiativ gjennom PAS og er støttet av BKH.
Se arrangementet på Tou sine nettsider.

Foto: Finn Adrian Jorkjen av Sarah Fjørtoft
Finn Adrian Jorkjen: Persona (1966) Filmens synopsis: «En skuespiller opplever et sammenbrudd, forblir stum og søker rekonvalesens på en øde øy med en pleier. Her oppleves en mystisk overlapping der de to inngår i en grenseoverskridende utforskning av identitet.» Soverommet og sengen blir et sentrum for intime utvekslinger, et fokus som kunstneren jobber videre med. Stikkord for kunstnerens utforskning: Tankestrømmen, begjærets bevegelse og den stille stemmen.

Foto: Tor Erik Bøe av Sarah Fjørtoft
Tor Erik Bøe: Scener fra et Ekteskap (1972). Filmens synopsis «Ekteskapet presenteres som harmonisk fasade og nærmer seg samtidig oppløsning. En hudløs og rå skildring av hvordan mennesker som står hverandre nær, pines i forsøket på å opprettholde kommunikasjon.» Handlingen utfolder seg i en serie på seks kapitler og blir jobbet videre av Tor Erik med skeiv og autobiografisk tilnærming. Stikkord for kunstneren er: Forbindelse, dematerialisering og uanstendig-trivelighet.

Foto: Hans Edward Hammonds av Sarah Fjørtoft
Hans Edward Hammonds: Hviskninger og Rop (1973) Filmens synopsis: «Filmen skildrer fire kvinner hvis forhold til liv og død intensiveres i det en av dem ligger for døden. Behovet for fysisk nærhet tangerer mellom ømhet og avvisning. Rød og hvit scenografi samt tekstil er gjennomgående og påkaller tanker om sjelsliv». Fargesymbolikk og fysisk nærhet er element kunstneren har valgt å jobbe videre med. Stikkord: Hjerte til hånd, vendepunktet og mellommenneskelig observasjon.

Foto: Veslemøy Flotve av Sarah Fjørtoft
Veslemøy Flotve: Høstsonaten (1978) Filmens synopsis: «Etter mange års avstand møtes mor og datter til konfrontasjon av fortidens sår. Morens ambisjon som klassisk pianist har utprøvd omsorgsrollen og relasjonen med to døtre er fremmedgjort og høyspent.» Filmen var først tenkt som tre akter: morgen, ettermiddag og kveld. Det er en av ideene som Veslemøy jobber videre med. Stikkord for Kunstneren: Lodd, opus, besettelse.

Foto: Anna Berndtson av Sarah Fjørtoft
Anna Berndtson: En Bergman Antologi (1953-1979) Berndtson anvender utstrakt-tid som virkemiddel og er tilstede for publikum i hele 12 timer. Metoden «long durational» er et maraton-forløp og en signatur for kunstneren. Fra ettermiddag til midnatt utforsket Berndtson "live performance collage" og refererte til i alt 12 Bergman filmer. Ansikt mot Ansikt (1976), Skammen (1969), Jomfrukilden (1960), Sommer med Monika (1953), Det syvende innsegl (1957), Som i et speil (1961), Nattverdsgjestene (1963) og Tystnaden (1963), i tillegg til øvrig nevnte filmer. Et grep som åpnet for parallelle lesninger mellom samtlige verk og deltakende kunstnere. Stikkord: Tid.



PODCAST
En podcast hvor Espen Birkedal intervjuet deltakerne i et tidlig stadie av prosessen der de kun fornemmet hva som skulle komme. Her deles ideer, avsporinger og tanker om hvordan å tilnærme seg filmmateriale og oversette det til performancekunst i nåtid. 
Hør podcast episodene her.
KUNSTKRITIKK av Kjetil Røed kan leses her.
ARTIST TALK med performance kunstner Anna Berndtson og kurator Anne-marte Eidseth Rygh
kan leses her.
EN SAMTALE OM PERFORMANCE DAYS
kan leses her.

WORKSHOP
I workshopen “Tilstedeværelse over Tid” ledet Berndtson deltakerne gjennom en rekke øvelser hun selv drar nytte av i arbeidet med performancekunst og da spesielt langvarige forløp.